vrijdag 6 januari 2017

Heart Pillows

Heart pillows

Eind vorig jaar heb ik een aantal heart pillows gemaakt voor Robijn huijs in Assen. Robijn huijs is een inloophuis voor kankerpatienten en hun naasten.
In één van de groepen op facebook werd door oprichter van Robijn huijs Cees van der Boom een oproep gedaan voor het maken van deze heart pillows. Toevallig had ik net een artikel over heart pillows gelezen in het kwartaal blad van het quilters gilde dus toen ik de oproep las dacht ik: miscchien is dit wel iets voor mij om te doen.

Heart pillows zijn bedoelt om als ondersteuning te dienen voor borstkanker patienten in figuurlijke maar ook zeker in letterlijke zin. Zo'n kussentje kan onder de oksel worden geplaatst of onder de aangedane borst als men in de auto zit. Zo drukt de gordel niet te zeer op de borst.

Tot het lezen van het artikel had ik geen idee dat er vraag was naar zulke kussentjes en ik had er ook geen idee van dat er zo veel van nodig zijn. We hebben het hier niet over een paar tiental kussentjes, maar over honderden per jaar. Ik schrok hier toch best van.

Zulke kussentjes of pillows zoals sommige mensen het liever noemen, kunnen makkelijk gemaakt worden. Je hebt er niet veel naai ervaring voor nodig en ze kunnen uit restjes stof die over zijn van andere projecten gemaakt worden. En quilters zoals ik zelf hebben nogal eens restjes van het een of ander over. Ook heb ik in het verleden weleens stoffen gekocht waarvan ik naderhand dacht; wat moet ik er eigenlijk mee. Leuk stofje maar het inspireert niet om er wat mee te doen.

Ida Huizing en Cees van der Boom.
 - © Rene Legerstee

Inmiddels heb ik de twaalf pillows aan Robijn huijs overhandigd en ik ga er zeker nog meer maken.
En hierbij doe ik dan gelijk ook een oproep aan jullie iedereen om er ook eens een paar te maken. Als je op google; heart pillows for breast cancer patients intypt kom je een aantal filmpjes tegen. Zoals die van SewVeryEasy. Onder het filmpje staat een link voor een gratis te downloaden patroon. Je hoeft niets te vergroten. Het enige wat je hoeft te doen is de twee helfden van het halve hart aan elkaar te plakken. Overal in het land is er grote behoefte aan deze pillows. Als je in de buurt van Assen woont dan kun je ze voor Robijn huijs maken, maar je kunt ze ook voor ziekenhuizen maken. Ze worden dan verdeelt onder de patienten.

Vandaag heb ik de kerstboom de deur uit gedaan en mijn quiltspullen weer tevoorschijn gehaald. Het is de hoogste tijd om weer wat naaiwerk te doen. Er moet nog een grote quilt worden afgemaakt en er wachten nog een aantal andere projecten om afgemaakt te worden. Ideeen genoeg, nu nog genoeg tijd om het ook te doen. Mijn kinderen mogen dan volwassen zijn, maar minder druk is het niet raar genoeg.