dinsdag 10 januari 2017

Crazy quilt top

Het heeft even geduurd maar de quilt top voor op ons bed is klaar. Toch altijd weer een gedoe met zo'n grote lap stof. Het is best aardig gelukt al zeg ik het zelf. Perfect? nee, natuurlijk niet, maar perfectie wordt naar mijn mening toch zwaar overschat. Ik doe natuurlijk altijd mijn best om het zo goed mogelijk te doen, maar ook bij deze zijn er toch weer wat foutjes ingeslopen.

Aangezien ik al die naadjes aan de achterkant van zo'n quilttop zo lastig vind had ik vlieseline op linnenbasis aan de achterkant geplakt. Ideaal. Alle naadjes netjes afgedicht en geen lastige draadjes. Dit idee had ik overgenomen van crazy quilter Allie Aller. Zij gebruikt veel vlieseline aangezien ze veel borduurwerk en kraaltjes verwerkt in haar quilts. Het geeft de quilt stevigheid. Een prima idee, maar.... zit de vlieseline erop en er is een naadje onverhoopt niet helemaal goed weggestreken dan krijg je dit niet meer gecorrigeerd. Helaas zag ik dit vandaag op twee plaatsen op de quilt.
Nu kan je moeilijk gaan zitten doen en aan het knippen gaan en dergelijke, maar het leven is kort genoeg en aangezien het wit op wit is valt het niet z├│ erg op dat dergelijke capriolen de moeite waard zijn. Geef het genoeg tijd en je vergeet dat het er ├╝berhaupt zit, zeker als het ook nog eens doorgequilt is.
Het idee van de vlieseline is goed, maar de volgende keer gebruik ik, denk ik, toch liever stroken die alleen de naden afdichten. Mocht er dan iets niet helemaal goed gaan dan is het makkelijker te corrigeren.

Ik had eerder al problemen met de naden. Ik had een vrij kleine steek gebruikt om alle rechthoeken aan elkaar te naaien. Bij het aan elkaar naaien van twee stroken met rechthoeken merkte ik dat de naden niet goed aansloten. Ik wilde de naad weer uittornen, maar kreeg het niet voor elkaar. Nu heb ik besloten om op de alle "kruispunten" een leuke knoop te naaien. Zo zie je niet dat het niet helemaal netjes aansluit en het helpt de drie lagen aan elkaar vast te houden als ik het door ga quilten. Probleem opgelost. Welkom in mijn wereld.

Van de week zal ik op de markt stof voor de achterkant kopen en ik moet nog beslissen of ik die ga verven of niet. We zullen zien.