vrijdag 23 september 2016

Crazy quilten


Al snel nadat ik in de jaren negentig geinteresseerd raakte in quilten kreeg ik een boek kado met patchwork technieken. De pagina's met de uitleg over het snijden van vierkantjes en driehoekjes bladerde ik snel door en mijn oog viel al snel op een pagina met de uitleg over de crazy quilt techniek. Ik was gelijk verkocht. Dit moet ik proberen dacht ik gelijk, dit lijkt me pas leuk. En zo geschiedde.

De jaren daarna heb ik uitsluitend gewerkt met die techniek. Een katoenen ondergrond en dan stukjes stof rondom ,een meestal vijfhoekig, midden naaien. Inmiddels weet ik dat er ook andere crazy patchwork technieken zijn, maar die stonden niet in het boek dus daar wist ik niets van.

Ik maakte gelijk een twee persoons deken. Die neiging heb ik wel meer. Niet eerst een kussen of een babydeken om de techniek uit te proberen. Welnee, gelijk iets groots.

Ik had het geweldig naar mijn zin. Totdat ik alle vierkanten geappliqeerd had en de boel aan elkaar moest. Ik wist toen nog niet dat het heel normaal is alles bij te snijden op het juiste formaat en al helemaal niet hoe je dat het makkelijkst kon doen. Als ik dat wel had geweten had dat een hoop frustratie gescheeld.

De deken is afgekomen en ligt al jaren op ons bed. Helaas wordt de zwarte stof in de quilt nu lelijk dus is het tijd voor wat nieuws. En ben ik nu bezig met een nieuwe quilt. Ook in de door mij zo geliefde techniek, maar toch heel anders dan die eerste grote deken.
Op de foto is de buitenste rand van de quilt te zien. En op deze laatste foto het middenstuk. Toen ik deze foto nam zaten de blokken nog niet aan elkaar.